La rauxa, o l’aprenentatge d’Alexander Alland Jr.

Jordi Panyella Carbonell @jordipanye

Vam publicar Catalunya, one nation, two states en català per a l’11 de setembre de l’any 2011. Feia un any que hi treballàvem, l’excel·lent traducció de la Laura Cardús i l’acurada revisió i edició de l’Adrià Pujol i en Bernat Fàbregas feren del segon títol de la col·lecció L’Observatori, un dels llibres més importants per a Pol·len edicions.

A principis de maig d’enguany vaig rebre el temut correu de la Sonia: l’Alland havia mort. Sempre he pensat que quan algú mor, una visió del món mor també; no obstant això, quan disposem de textos i llibres d’aquesta persona, aquesta visió del món, almenys en part, s’allarga una mica més.

El llibre Catalunya, one nation, two states. Un estudi etnogràfic de la resistència no violenta a l’assimilació, escrit per l’Alexander Alland Jr. i la Sonia Alland és interessant per a moltes coses. Primer perquè és una etnografia clàssica (treball de camp prolongat, aprenentatge de l’idioma, culmina amb un llibre…) realitzat a finals del segle XX. En segon lloc perquè m’identifico plenament amb el subjecte observat, els i les catalanes, i fa molta gràcia i és interessant veure com ens veuen. I en tercer lloc, per l’anàlisi que fa de la resistència a l’assimilació, és a dir, l’anàlisi del nacionalisme català contemporani.

És en aquest punt en el que m’aturaré només per compartir-vos el que per a mi és el major aprenentatge de la lectura i estudi del llibre: entendre que el fet de que el nacionalisme sigui una construcció o una invenció no té perquè estar subjecte a valors com la falsedat o la mentida, sinó més aviat a la imaginació i la creació.

Anys després, sopant amb una altra traductora, la Maria Colera, em va dir una cosa així com que tant és si el poble català té una història mil·lenària, l’important és que ara, es reconeix com a tal i té un anhel de futur.

Ambdues idees: ens sentim subjecte polític, i tenim capacitat i voluntat per imaginar un futur juntes són les dues idees fonamentals del meu independentisme. Sí, sóc més independentista després d’haver llegit Catalunya, one nation, two states.

A continuació, un parell de cites del llibre, una sobre la tasca de l’antropologia, i l’altre sobre la identitat catalana:

“Jo sempre em nego a treballar amb una cultura envers la qual no senti empatia […] l’objectivitat en la recerca antropològica només implica les dades recollides durant el treball de camp, que són analitzades amb cura i en profunditat. Però el que no pressuposo és que els resultats finals de l’estudi es puguin considerar neutres”.

“La identitat catalana […] està basada en el coneixement actiu de la llengua per part de l’individu, i no pas en l’herència. Això la distingeix de les formes comunes del nacionalisme contemporani, que és racista en el seu origen”.

Banners_Alland_02

 

I finalment, el fragment amb el que va acabar la seva intervenció de les dues presentacions que vam fer del llibre l’11 de setembre de 2011 a Barcelona:

“Malgrat la nostra admiració pel fet que els Catalans actuen equilibrant els principis de seny i de rauxa, us aconsellem, en la vostra lluita per un reconeixement just, que us serviu de molta més rauxa que de seny. Serà mes eficaç.”

Per adquirir el llibre al web de Pol·len: https://pol-len.cat/llibres/catalunya-one-nation-two-states/

Pròleg de Josep Maria Ainaud de Lasarte a l’edició catalana.

 

Intervenció d’Alexander Alland Jr, a la presentació del llibre ‘Catalunya, one nation, two states’ from Pol·len edicions on Vimeo (11 de setembre del 2011).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

scroll to top