Fragment del llibre:
Pròleg Roger Vinton

Pròleg de Roger Vinton

Quan vam escriure La gran teranyina (Edicions del Periscopi, 2017) vam veure clar que calia incloure-hi un apèndix final que servís de mapa textual del passeig Gràcia, una avinguda que gaudia d’un paper protagonista al llarg del llibre gràcies a haver esdevingut una representació en pedra de l’evolució del poder a Barcelona. El mateix any que ens embolicàvem amb les teranyines, Rafa Burgos ens va sorprendre amb l’obra L’orgia diplomàtica. Ambaixadors i cònsols als descobert, on analitzava un poder poc conegut per la majoria de mortals, el de la diplomàcia espanyola.

Dos anys després, aquest autor decideix endinsar-se en les arrels del passeig de Gràcia com a passarel·la de glamour internacional, però sobretot com a espina dorsal del poder d’aquest país. A Els amos del passeig de Gràcia veurem desfilar una corrua de noms que ens resultaran familiars, com Maria Reig o Amancio Ortega; els més tradicionals Ferrer-Vidal o Valls-Taberner; també els qui han imaginat l’aspecte del passeig a les seves taules de dibuix, com Enric Sagnier o Fargas Falp; i com no, fons d’inversió internacionals, marques de luxe i, fins i tot, la multinacional Apple.

L’obsessió dels diners pel passeig de Gràcia és el resultat d’una cruïlla de motivacions, que s’inicia amb les famílies locals pioneres, que contemplen aquesta artèria urbana com un segell de prestigi, continua en l’actualitat amb les ensenyes internacionals de luxe, que consideren el passeig com un riu cabalós on pescar clients solvents, i es projecta més enllà dels Carpats amb milionaris que volen fitar el perfil de La Pedrera quan es lleven de bon matí. Com que res no escapa al laberint de les finances, ara també és un tauler del Monopoly on invertir-hi la fortuna i treure’n algun rèdit més atractiu que els magres rendiments dels diners en un món amb els tipus d’interès al zero per cent.

Poc més de quilòmetre i mig que concentra la història dels últims cent-cinquanta anys del Poder a la ciutat i que, sorprenentment, els mateixos barcelonins no coneixen prou. Sovint veiem grans reportatges sobre els poderosos de Wall Street o de la City de Londres, obres literàries que ens parlen de criptogrups com Bilderberg, i sentim a parlar de trames polítiques que es desenvolupen a milers de quilòmetres de casa nostra, però existeix molt poca producció que posi negre sobre blanc les teranyines de poder que ens envolten. Els amos del passeig de Gràcia entrarà amb justícia a formar part del mosaic d’obres que en aquests darrers temps intenten posar llum sobre el racons més ombrívols de la teranyina del Poder a Catalunya.

En vols saber més d’aquest llibre? Ves a Els amos del passeig de Gràcia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.