Oferta!

La rebel·lió basca. Una història de l’Esquerra Abertzale

10,00

[Fitxa català]
Autoria: Ricard Vilaregut, Daniel Gómez, Mario Zubiaga i Pedro Ibarra
Llengua: Català
ISBN:
Edita: Pol·len edicions
Any: 2014
Pàgines:
Col·lecció: L’observatori
Gènere:
Format: 15 x 21 cm
Petjada de carboni (CO2 eq.):
PVP: 10 €

De la irrupció d’ETA fins al cessament de la seva activitat armada, passant pel naixement de Sortu, l’Esquerra Abertzale ha tingut el poder d’influència per instal·lar en l’agenda espanyola un conflicte nacional de manera permanent. És l’èxit de tot un moviment amb una particular forma d’organitzar-se, i d’una ideologia, unes pràctiques polítiques i uns objectius que són una referència per a moviments d’arreu del món.
El treball que teniu a les mans parla d’aquest fenomen i de la seva capacitat per connectar amb una part important de la ciutadania basca desplegant un discurs i unes pràctiques ben allunyades de la política tradicional. A partir del relat de dirigents i de militants de base es descriu la trajectòria històrica, estratègica i vital de l’Esquerra Abertzale.
De l’Esquerra Abertzale se n’ha parlat molt. Sovint, a causa de l’ombra que de manera constant ETA ha projectat sobre ella. Ens referim a la presumpta relació i/o coordinació entre ETA i l’Esquerra Abertzale civil, un vincle que no és fàcil d’escatir completament. La clandestinitat dels seus activistes, els interessos amagats o declarats de mitjans de comunicació i de partits polítics, la desinformació i el context polític –sempre cruel–, no ajuden a treure’n del tot l’entrellat. Parlem d’un espai sociopolític divers i múltiple. ETA és Esquerra Abertzale, però no tota l’Esquerra Abertzale és ETA.
Aquest llibre demostra que només es pot entendre l’Esquerra Abertzale si s’estudia de forma dinàmica, tenint en compte la relació i les interconnexions que es donen entre tots aquests grups i els seus discursos, i també els fets històrics que ha viscut. Aquesta radiografia de l’Esquerra Abertzale. S’ha escrit a vuit mans, combinant l’aportació acadèmica amb la periodistica.

A continuació compartim les entrevistes a líders de l’Esquerra Abertzale contingudes al llibre:

“Vaig rebre instrucció militar de l’IRA, no del PNB”, Entrevista Iker Gallastegi

“ETA ha sigut un catalitzador positiu”, Entrevista José Luis Álvarez Enparantza o Txillardegi

“Euskadi i Catalunya tenen Estatut d’Autonomia gràcies a l’Esquerra Abertzale”, Entrevista José Luis Elkoro

“Som anarquistes organitzats”, Entrevista Tasio Erkzia

“La militància té nombrosos camps d’acció, i la presó n’és un més”, Entrevista Joxean Aguirre

“És molt dur viure amb l’estigma social per militar a l’Esquerra Abertzale”, Entrevista Marta Venceslao Pueyo

“L’Esquerra Abertzale està en condicions de ser alternativa de poder“, Entrevista Rafa Díez Usabiaga

“L’Esquerra Abertzale ha guanyat una batalla política i guanyarà definitivament quan conquereixi la independència”, Entrevista Arnaldo Otegi