Dones de la muntanya rep el 57è Premi Crítica Serra d’Or de Còmic Juvenil

La novel·la gràfica de Federica Ravera i Martina Manyà Dones de la muntanya ha rebut el màxim reconeixement dels Premis Crítica Serra d’Or 2023 en la categoria de Còmic Juvenil, la 57a edició d’un guardó destacat del panorama literari català que atorguen l’Abadia de Montserrat i la revista Serra d’Or. S’ha reconegut així un còmic que és un tribut a l’economia de muntanya amb mirada de gènere, explicada per un públic juvenil i adult.

El dijous 30 de març, a les 12h, es va celebrar l’acte de lliurament dels Premis Crítica Serra d’Or 2023 a l’Espai Endesa de Barcelona (Roger de Flor, 38-52. Barcelona), que van comptar amb la presència del P. Abat Manel Gasch i del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès.

La mirada de les dones a pagès, premiada literàriament

Dones de la muntanya és una novel·la gràfica retrat del món rural i pagès pirinenc, amb mirada de gènere. És el diari d’una científica social-natural i activista ecofeminista, Federica Ravera, que recorre el Pirineu per conèixer la ruralitat d’alta muntanya. Un diàleg bonic entre la ciència i l’art, on la protagonista, amb contradiccions d’urbanita i una curiositat ingent, escolta les dones parlar de les problemàtiques que assolen la pagesia i dels beneficis de la ramaderia i
agricultura d’alta muntanya. Unes veus, les de les dones de la muntanya, que descriuen els seus rols i contribucions, les discriminacions i els sexismes, i les dinàmiques de poder que encara perduren en la nostra societat. La il·lustradora i artista plàstica Martina Manyà ha sabut crear en la novel·la un imaginari precís, humanista i natural a la vegada.

En el decurs de l’acte de lliurament del 30 de març, el cap del Consell de redacció de Serra d’Or, Francesc-Marc Álvaro, va anunciar els guardonats; el premi de Còmic (dins l’apartat de Literatura i Assaig i de Literatura Juvenil) és un premi nou. Álvaro també va presentar el nou disseny de la revista, que obre una nova etapa, amb noves seccions. Cal recordar que els Premis Crítica Serra d’Or no tenen dotació econòmica i consisteixen essencialment en la proclamació del veredicte i en el lliurament d’una serreta d’or, de solapa, que representa la distinció que atorga la revista Serra d’Or; i que les obres premiades corresponen a les més destacades de les publicades l’any 2022, sense que s’hagin presentat a concurs.

Les autores, ciència i art de la mà 

Federica Ravera és investigadora al Departament de Geografia de la Universitat de Girona. Amb una formació socio-ambiental i un bagatge d’estudis i activisme en el món rural i l’agroecologia, fa recerca principalment en àrees de muntanya, en temes de gènere i amb una mirada (i un sentir) ecofeminista. La seva vida personal i profesional es mou de forma transhumant entre Barcelona, Girona i el Pallars Sobirà, darrer lloc on troba el seu refugi.

Martina Manyà és artista visual multidisciplinar. La seva obra es desplega en diferents formats tècnics i suports: pintura, il·lustració, cartells, tapissos i estampats per a tèxtil. Ja sigui a través del tema tractat com de la pròpia matèria utilitzada, la seva obra ens parla d’ecologia, consciència ambiental i feminisme. Des de fa molts anys, amb la família, passa part del seu temps al Pallars Sobirà.

Un llibre ecoeditat 

Pol·len Edicions publica aquesta novel·la gràfica, dins la col·lecció Pol·len Comic. El llibre compta amb el Segell d’Ecoedició de l’Institut d’Ecoedició de Catalunya. Alguns dels criteris són producció local (propera a la distribució), paper certificat (el còmic compta amb paper 100% reciclat FSC) i comunicació ambiental a través de la motxilla ecològica Bookdapter.cat.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

scroll to top