Eines per viure en l’Economia Solidària: la novetat de Ruralitats al 2022

El post temàtic d’avui, 16 de desembre, el fem amb la vista a l’any que comença, el 2022, perquè volem impregnar-lo al màxim d’una forma de fer economia que s’ha anomenat Economia Social i Solidària. Pol·len Edicions sccl, a més de formar part de la Federació de Cooperatives de Treball, i de participar en la XES, estem juntament amb moltes companyes en el pol cooperatiu La Politja de Sant Cugat, a l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental i a Cultura Cooperativa. Són espais que simplement ens ajuden a veure formes de viure, treballar, consumir, estar que es nodreixen dels anomenats valors cooperatius i que resumim amb l’eix de gènere, justícia social i mirada ambiental (que nosaltres ens agrada practicar des de l’ecoedició). Els règims jurídics no són condició necessària d’aquests valors, però volem treballar per anar fent millora continuada, per contrarrestar cada vegada més aquest capitalista extractivista que ja té els dies comptats.

La col·lecció de les Eines de l’ESS: Ruralitats i Economia Social i Solidària

 

La col·lecció Eines va néixer el maig del 2017 amb Esmolem les eines Debats de l’Economia Solidària per a la Transformació Social i ja té cinc títols publicats. Totes les persones implicades en la comissió però en especial la Núria Reguero, en Jordi Estivill i l’Ivan Miró van ajudar a crear aquest segell als seus inicis.

Economia Feminista

I del primer al 6è: aquest 2022 arriba una novetat molt esperada: Ruralitats i Economia Social i Solidària, el sisè llibre de la col·lecció Eines, coedició entre la Xarxa d’Economia Solidària i Pol·len Edicions. Un equip coordinat per l’autora, la Carla Escarrà, l’estem preparant al voltant d’una anàlisi sobre la despossessió del món rural i les respostes que aporta l’Economia Solidària des d’una òptica de les sobiranies (energètica, alimentària), la mirada feminista i de les cures i la pagesia com a eix central del desenvolupament local. En el llibre també hi escriuen diverses entitats de l’ESS: L’Aresta, Resilience Earth, Biolord en són un exemple. En el procés de coordinació també hi participa la Comissió de Publicacions i Formació de la XES, i en concret el Jordi Via, l’Eudald Griera, la Mar Carrera i la mateixa Carla; també hi col·labora el Postgrau d’ESS de la UAB; i col·labora la Fundació Roca i Galès. L’objectiu serà publicar aquest llibre i presentar-lo el juny del 2022, en el marc de la FESS Rural. Els continguts del llibre s’han anat treballant en format de cinc debats que recollirà el llibre: aquí en mostrem alguns.

 

La col·lecció Eines ha anat complint diversos objectius: dotar d’eines de l’ESS però aportant coneixements teòrics i de recorregut històric de l’ESS, com en l’Invitació a l’Economia Solidària, de Jordi Estivill, aportant mirades en sectors o àmbits, com ara amb Finances ètiques i solidàries (2018) La transició a les renovables (2019), o sacsejant l’ESS amb una mirada imprescindible, els feminismes i la mirada decolonial, present en el cinquè títol Economia Soldiària i Feminista (2020); un treball coordinat, aquest darrer, per la comissió Ecofem de la XES i per les companyes de La Ciutat Invisible. I amb onze autores de primer nivell.

Al sí de la Comissió de Publicacions i Formació de la XES es teixeix també una altra col·lecció, entre Icària i la XES. Us convidem a conèixer el catàleg, i us recomanem els dos darrers: L’Economia Social i Solidària a Catalunya. Fonaments teòrics i reptes estratègics, d’Estivill i Miró; i Introducción a las finanzas islámicas, de Najia Lofti.

La sèrie SOSTRES, una intercooperació sobre l’Arquitectura Social i Solidària

Una altra eina imprescindible és la sèrie SOSTRES (que publicarem en diverses col·leccions) i que és fruit de la intercooperació entre Arqbag i Pol·len. El primer fruit és l’assaig L’escola expandida Repensem els espais d’aprenentatge una contribució a l’Arquitectura Social i Solidària.

L’escola expandida. és el primer llibre de la sèrie SOTRES d’Arqbag, cooperativa d’arquitectura i Pol·len edicions. Fa molt que l’Escola està al centre d’un debat que crida a la necessitat de canvis i l’exigència de repensar els espais d’aprenentatge. L’emergència sanitària i climàtica ens obliga a reconsiderar prioritats, com ara la relació entre l’escola, el territori i la comunitat. La proposta pretén interactuar amb aquests espais i interpretar-los des d’una mirada i actitud experiencial, per entendre aquestes infraestructures com un laboratori col·lectiu on experimentar i conèixer l’espai que ens envolta.Aquests son espais d’oportunitat per explorar, analitzar, repensar i transformar l’entorn proper al voltant de l’habitabilitat i el confort. I per fer-ho proposem l’acció col·lectiva, implicant el conjunt de la comunitat educativa per respondre a les necessitats de les pròpies usuàries i generar eines per decidir i actuar cap a una transició energètica, social i ambiental. Els espais d’aprenentatge van més enllà del continent o del recinte. I és des d’aquesta idea que sorgeix el concepte d’escola expandida. L’escola expandida és l’oportunitat d’explorar permanentment els límits, perquè l’important són els processos i interrelacions que s’hi generen.

Amb aquest llibre volem compartir experiències, mirades i maneres de fer, per contribuir a construir i a articular nous espais d’aprenentatge, defensant una aproximació col·lectiva des d’una Arquitectura Social i Solidària. Amb textos de Coque Claret, Arqbag, El Globus Vermell, Mariona Genís, Germán Llerena, Equal Saree, Voltes, Lemur, Troncsijoc, i Jaume Carbonell.

Fins aquí el repàs a aquestes eines que ens ajuden a fer el contrapès necessari per generar altres tipus d’economies transformadores. Bon 2022 amb Economia Solidària!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

scroll to top