ETA, 10 anys de l’anunci de la fi de l’activitat armada

Avui fa 10 anys que ETA va anunciar el cessament de la seva activitat armada. David Pla, Josu Urrutikoetxea i Marixol Iparraguirre foren les tres militants que van llegir el comunicat.

Des de molt abans la generació de relat sobre el conflicte basc i, en particular, sobre el paper d’ETA en aquests darrers 60 anys, ha estat prolífic. Fa unes setmanes, l’historiador Vicent Galiana, publicava un interessantíssim article a Catarsi Magazine titulat Història i propaganda: La nova ofensiva editorial pel relat conservador sobre el conflicte basc on esbossava alguns del biaixos que poden tenir els relats més mainstream. Tant debò en Vicent Galiana (valgui això com a suggeriment) repassi les lectures històriques que sí que ens poden ajudar a entendre el conflicte; o potser ho podria escriure l’Ander Zurimendi.

Dit això, com que a Pol·len edicions hem publicat varis títols sobre el conflicte basc, hem volgut fer aquest text de recomanació i algunes curiositats esperant que sigui del vostre interès.

Història de l’Esquerra Abertzale

L’any 2014 vam publicar La rebel·lió basca. Una història de l’Esquerra Abertzale. El llibre, escrit a quatre mans per Ricard Vilaregut, Daniel Gómez, Mario Zubiaga i Pedro Ibarra, és un document històric de primer ordre. A més, i això és el que us oferim a continuació, presentava un seguit d’entrevistes a diversos líders històrics de l’Esquerra Abertzale:

“Vaig rebre instrucció militar de l’IRA, no del PNB”, Entrevista Iker Gallastegi

“ETA ha sigut un catalitzador positiu”, Entrevista José Luis Álvarez Enparantza o Txillardegi

“Euskadi i Catalunya tenen Estatut d’Autonomia gràcies a l’Esquerra Abertzale”, Entrevista José Luis Elkoro

“Som anarquistes organitzats”, Entrevista Tasio Erkzia

“La militància té nombrosos camps d’acció, i la presó n’és un més”, Entrevista Joxean Aguirre

“És molt dur viure amb l’estigma social per militar a l’Esquerra Abertzale”, Entrevista Marta Venceslao Pueyo

“L’Esquerra Abertzale està en condicions de ser alternativa de poder“, Entrevista Rafa Díez Usabiaga

“L’Esquerra Abertzale ha guanyat una batalla política i guanyarà definitivament quan conquereixi la independència”, Entrevista Arnaldo Otegi

Joseba Sarrionandia

Després vam començar a publicar les obres de Joseba Sarrionandia. Dels tres títols que fins ara hem publicar, potser Jo no sóc d’aquí, el seu diari de presó, seria el més adient en aquesta data. Òbviament, les seves poesies a És morta la poesia? també ens apropen al conflicte. Sobre aquest llibre, aquí podeu escoltar els poemes: Sabeu que és la justícia?, Els pinguins, Propostes per a la definició d’exili. La seva extensa obra Som com moros dins la boira? és un llibre excel·lent, podeu veure’n la presentació que vam fer el 13 de febrer de 2013 al CCCB en aquest vídeo:

Iulen de Madariaga, un dels fundados d’ETA

Però dos dels títols més rellevants que hem publicat i que ens acosten històricament i periodística al conflicte basc son: En honor a la verdad, l’autobiografia de Iulen de Madariaga, un des fundadors d’ETA i un dels primers que en demanà el seu abandó de les armes; i Recoja sus cosas, on el periodista Ander Zurimendi recosntrueix la vida fora de la presó de cinc militants que hi han passat més de 20 o 25 anys.

Iulen de Madariaga va morir el 6 d’abril d’enguany. Just dos mesos abans, el 16 de febrer de 2021 havíem pogut presentar el seu llibre, amb la seva presència, en un format presencial/virtual amb persones a Bilbo, Madrid i a la llibreria Espai Llavors de l’Hospitalet de Llobregat.

Els còmics

Com a còmics Els EUSclaus feliços de l’il·lustrador AsisKo Urmeneta, ens ofereix també, un apropament a la vessant colonial o colonialista del conflicte. Un element molt important i interessant que ens ajuda a entendre el conflicte. També El dia de les oques. Seguint les passes de Santi Brouard d’Harkaitz Cano i Adur Larrea mostra la faceta dels crims d’Estat contra el poble basc, en aquest cas, contra el pediatre i polític Santi Brouard.

Altres referents

Dit tot això, per a qui es vulgui acostar a la història d’ETA i del conflicte basc, recomanem els articles del periodista Antoni Batista, les cròniques del també periodista Danilo Albin, l’entrevista de fa dues setmanes a David Pla per part de Jordina Arnau, o els llibres de l’editorial Txalaparta. El documental Ventanas a l’interior disponible a la plataforma Filmin creiem que és d’obligat visionat. I sense cap mena de dubte, per entendre la dimensió de la tortura, cal llegir el llibre Intxaurrondo. La sombra del nogal de Ion Arretxe publicat per El garaje ediciones. Aquí teniu una excel·lent entrevista que li feu la periodista Gemma Garcia a la Directa.

Esperem que aquest breu recorregut per algunes lectures i continguts us semblin interessants i, en qualsevol cas, ajudin a construir el puzzle compartit que ha de ser el relat sobre el conflicte basc dels darrers 70 anys.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

scroll to top