Jornades d’ecoedició 2019 Paper i mon digital, impactes i pràctiques

Hem fet un pas més en la recerca de l’ecoedició, una forma d’editar que té en compte la protecció del medi ambient. El pas es va traduir en les jornades que van tenir lloc el passat 7 de novembre a l’Espai contrabandos. Pol·len edicions sccl defensem aquesta forma de pensar, produir i circular els llibres en línia amb els valors cooperatius que ens comprometen a tenir diverses mirades molt presents (la de l’ecologisme, la recerca de la justícia social, la perspectiva de gènere).

Una cinquantena de persones de l’àmbit del llibre van participar el passat novembre a les Jornades d’ecoedició, un espai per conèixer aquesta forma de publicar que té en compte la protecció del medi ambient: s’hi van produir tres espais, una taula dedicada a la matèria primera del paper, una taula sobre el mon digital i experiències editorials. Unes jornades organitzades per Pol·len edicions sccl amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

 

L’impacte ambiental del món digital: la petjada dels bits i de les tecnologies d’impressió digital

Joana Moll, artista i investigadora: la petjada dels bits: l’artivista ens va mostrar els impactes del mon d’internet, a partir de diversos projectes que ella ha desenvolupat des de l’art i l’activisme. Un, sobre l’impacte de Google, l’altre sobre l’impacte d’internet. Va fer reflexions molt interessants sobre l’opacitat en relació als materials necessaris per produir els dispositius electrònics.

 

Marta Escamilla i Susana Leao, Centre Tecnològic LEITAT, van compartir-nos uns primers resultats preliminars de l’impacte ambiental de la impressió digital (accediu als resultats provisionals). Les impremtes Descontrol i Novoprint han participat en aquest estudi d’ACV (Anàlisi de Cicle de Vida) sobre impressió digital. Leitat ja s’havia encarregat al 2010-2013 d’impulsar la recerca de la impressió offset, en el marc del projecte LIFE+ Greening Books (juntament amb Simple i El Tinter). Aquest bloc va enriquir-se també de les aportacions de Moll, ja que les impulsores de l’estudi van explicar els límits de la recerca (el fet que no es podien incloure els impactes ambientals dels tòners de la impressió digital, per exemple, per manca d’informació).

El paper, la nostra matèria primera

Silvia Martínez, representant del Forest Stewardship Council (FSC) Espanya, va parlar per videoconferència davant del públic a Contrabandos: les certificacions de paper avui. La representant de FSC va donar dades sobre el segell FSC (les diverses modalitats). A més, va donar dades sobre la producció de paper. Segons les dades que va aportar, l’any passat (2018) la meitat del paper que van fabricar les papereres estava certificat.

Miquel Marcé, de la impremta Novoprint va parlar sobre els reciclats i els nous suports. Com a responsable de qualitat de la impremta Novoprint, Marcé va descriure les certificacions amb les que treballen i els tipus de papers que existeixen (les variants lliures de clor, els papers amb fibres reciclades, amb certificacions com l’FSC, PEFC, etc.). Al final de la seva intervenció va fer un petit taller per mostrar diversos papers, una idea que va suscitar molt d’interès (especialment quan va mostrar el paper herba).

Ma Rosa Riera, membre del Centre Tecnològic LEITAT, va aprofundir en l’etiqueta Ecolabel de paper imprès. Riera va aprofundir sobre els criteris que permeten rebre el segell europeu, una eina que demana als actors implicats (accediu al document de la presentació).

Taula d’experiències

Finalment, a la taula d’experiències, diversos segells editorials van explicar les seves pràctiques en la protecció del medi ambient. Comanegra i Babulinka Books van descriure el segell Llibre Local, una iniciativa que pretén identificar els llibres que s’han fabricat íntegrament per empreses de Catalunya, seguint la premissa de comptar amb proveïdors de Km0. Es tracta d’una eina informativa per facilitar als consumidors que ho desitgin exigir a les editorials uns estàndards ètics i de compromís més alts durant les seves estones de lectura. Gato Sueco, que van venir expressament de Madrid per a les jornades, va explicar també quines mesures prenen per seguir criteris d’ecoedició i també comunicar-los. De fet, els llibres de Gato sueco incorporen una motxilla ecològica. Els llibres de Pol·len edicions incorporen també una motxilla ecològica, anomenada Bookdaper.cat que de fet funciona com a declaració ambiental de producte (DAP) simplificada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

scroll to top