Bases del 2n concurs de relats El porc del demà Utopies i distopies alimentàries

Segon Concurs de relats El porc del demà
Utopies i distopies sobre el sistema alimentari 

Després d’una primera edició al 2020, ja és aquí la segona volta del concurs literari El porc del demà, enguany connectat amb un concurs d’il·lustració que hem realitzat prèviament. Les impulsores del concurs som: l’editorial Pol·len Edicions, l‘Escola d’Arts Plàstiques de Torelló, el Grup de Defensa del Ter (GDT), Justícia AlimentàriaCàrnies en Lluita Setembre. Fruit dels dos certamens, editarem un nou llibre d’El porc del demà, un recull il·lustrat de relats de ficció utòpica i distòpica en els quals l’eix central és la indústria porcina i el sistema alimentari. Què hem fet de nou aquesta edició? Hem introduït les utopies i hem lligat el concurs de relats amb un d’il·lustració.

L’objectiu del certamen s’emmarca en un projecte més ampli, que pretén generar narratives sobre la transformació del sistema alimentari des de la cultura comunitària i les joves creadores. Després d’aquestes dues fases del certamen, s’obrirà una beca per a joves per a crear un espectacle basat en els relats i les il·lustracions a l’espai Cardant Cultura / Can Grau. 

POTS LLEGIR LES BASES TOT SEGUIT i OMPLIR EL FORMULARI SEGÜENT PER PARTICIPAR (ÉS IMPRESCINDIBLE): 

FORMULARI

El porc del demà 2024

Bases

Temàtica

El relat s’ha d’emmarcar dins la ficció distòpica i utòpica i l’eix central ha de ser la indústria porcina en el marc del sistema alimentari. L’obra s’ha de basar en la temàtica de com a mínim una de les deu il·lustracions que trobareu tot seguit (annexos).

Format

Els relats han de tenir una extensió de 1.500 a 2.500 paraules (aproximadament de 3 a 5 pàgines). Els treballs han de ser entregats en format PDF.

Participants 

Qualsevol persona major de 16 anys és potencialment la guanyadora i per tant, qualsevol persona és benvinguda.

Lliurament

El relat s’ha d’enviar a elporcdeldema@gmail.com tot indicant a l’assumpte del missatge “El títol del relat” i la il·lustració escollida com a inspiració. Al cos del correu hi constarà el nom de la persona i el telèfon de contacte. El nom de l’arxiu ha de tenir el format: Títoldelrelat_pseudonim.pdf. El jurat només rebrà el relat amb el pseudònim.

Termini d’admissió

El període de presentació dels relats serà del 29 d’abril al 29 de juliol de 2024.

Premis

Es seleccionaran 10 relats finalistes, dels quals es reconeixeran el primer, el segon i el tercer millors. Els tres guanyadors rebran una cistella de productes ecològics. Els deu relats seran publicats per l’editorial Pol·len en una coedició entre totes les entitats. Un cop publicat el llibre se’ls farà arribar dos exemplars. L’obra es publicarà en llicència Creative Commons by nc nd (Reconeixement, No comercial, Sense obres derivades).

Qualsevol imponderable que pugui sorgir serà resolt pel jurat. Les entitats convocants es reserven els dret de declarar el concurs desert.

Obres

Es pot concursar amb un sol relat d’autoria individual o col·lectiva. L’obra ha de ser original, inèdita i ha d’estar escrita en català. L’autor o autora responen de l’autoria i originalitat alliberant a l’organització de qualsevol responsabilitat, dany o reclamació per part de tercers. Els relats presentats no poden haver estat premiats, ni estar pendents de la resolució d’altres concursos.

Jurat

El jurat estarà format per persones membres de les entitats convocants i altres de reconegut prestigi dins el món literari, artístic i de l’activisme.

El jurat valorarà els relats en funció dels següents paràmetres:

– Adequació a la temàtica i el gènere: utopies o distopies sobre el sistema alimentari i en concret sobre la indústria porcina (és excloent; si no tracta el tema o no és del gènere no es valorarà el relat).

– Connexió més o menys explícita del relat amb alguna de les deu il·lustracions presentades (es mostren als annexos, al final de les bases) (0 a 4 punts)

– Mirada crítica i creativitat a l’hora d’enfocar el tema (0 a 5 punts)

– Qualitat literària i coherència narrativa (0 a 5 punts)

-Altres elements (llenguatge inclusiu, etc.). (0 a 1 punt)

Hi haurà una correcció de puntuació que valorarà positivament el fet que es presentin persones joves d’entre 16 i 30 anys; l’objectiu és fomentar la seva participació (s’afegirà 1 punt extra).

Màxima puntuació: 16 punts.

Lliurament del premis

Les persones guanyadores rebran la notificació via correu electrònic. El lliurament de premis tindrà lloc a la tardor-hivern de 2024-2025.

Drets d’autoria

Les persones guanyadores són lliures de publicar el seu relat on vulguin, una vegada s’hagi publicat el llibre del concurs “El porc del demà”. Els diners aconseguits amb la venda del llibre serviran per sufragar les despeses de l’edició. La presentació d’una obra pressuposa l’acceptació íntegra d’aquestes bases i dels drets i obligacions que se’n deriven.

Protecció de dades

Participant en aquest certamen, les persones que hi concorren atorguen consentiment inequívoc a les entitats organitzadores perquè procedeixin al tractament de les dades personals facilitades. Aquest consentiment s’estén a la cessió de les dades d’acord amb la legislació aplicable. En qualsevol moment les persones participants podran exercir els drets d’accés, rectificació, oposició i, si s’escau, cancel·lació, comunicant-ho per escrit, tot indicant les seves dades personals a elporcdeldema@gmail.com

Annexos:

Podeu escollir una de les deu il·lustracions per inspirar el vostre relat a traves del formulari d’inscripció:

  1. Marines porcines, Blai Marginedas (primer  premi)
  2. La truja capitolina, Marc Longan (segon premi)
  3. Diner rosa, Núria Charli (tercer premi)
  4. Proquet gras, Iolanda Filella (finalista)
  5. Cerdo volador 2, Paula Segarra (finalista)
  6. WC, Quim Sosa (finalista)
  7. El porc del demà, Georgina Palazón (finalista)
  8. Quin morro, Laura Morso (finalista)
  9. La mort d’un porc, Pedro Àvila Torrecillas (finalista)
  10. El pinso escampa, Pol Aregall Pérez (finalista)

Concurs il·lustracions El porc del demà 2024

Entitats organitzadores

Grup de Defensa del Ter

Justícia Alimentària

Càrnies en lluita: @carniesenlluita

Pol·len edicions sccl

Setembre

Escola d’Arts Plàstiques de Torelló

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

scroll to top