Una de les característiques que defineixen la cooperativa Pol·len edicions sccl és l’ecoedició.

L’ecoedició és una manera de gestionar les publicacions segons principis de sostenibilitat i de protecció del medi ambient. Quan ecoeditem publiquem sota estrictes criteris de protecció del medi ambient que ens permeten minimitzar l’impacte ambiental del llibre i aconseguir estalvis a partir de l’aplicació d’una sèrie de bones pràctiques.

Aquestes bones pràctiques afecten tot el cicle de vida de la publicació: des de la decisió de publicar o no, l’ecoedisseny, la impressió, la distribució, etc.

A més de calcular l’impacte ambiental dels nostres llibres a partir del software Bookdaper, comuniquem aquest impacte i els estalvis assolits en una motxilla ecològica (declaració ambiental de producte simplificada o DAP) que imprimim en tots els nostres llibres.

L’any 2010-2013 vam participar en el projecte europeu Greening Books (LIFE+) per investigar en l’ecoedició; en el projecte hi participàvem tres actors, el centre tecnològic Leitat, l’empresa Simpple i la impremta verda El Tinter. Pol·len edicions érem el segell editorial d’El Tinter.

En l’actualitat, seguim treballant en l’àmbit de l’ecoedició i l’ecodisseny.

Mostra de la motxilla ecològica:

 

A més, ens hem adherit a la iniciativa Llibre Local una proposta que pretén identificar els llibres que s’han fabricat íntegrament per empreses de Catalunya, per tant, de proximitat. Llibrelocal.catés senzillament una eina informativa per facilitar als consumidors que ho desitgin exigir a les editorials uns estàndards ètics i de compromís més alts durant les seves estones de lectura. Cal realment que les editorials imprimeixin els llibres en països asiàtics, situats a milers de quilòmetres? Es reciclen adequadament els residus de paper i tintes? Com podem saber quines empreses no deslocalitzen la producció i acaben pagant els seus impostos en països estrangers? Aquestes són preguntes d’aquest projecte, en la que hi som les editorials Comanegra, Babulinka books, Nanit, La Topera Editorial, Yekibud Editorial i Pol·len edicions. Llibrelocal.cat neix pels qui troben rellevants aquestes preguntes; és una iniciativa que pretén identificar els llibres que s’han fabricat íntegrament per empreses del nostre país.

 

 

Actes recents:

  • Relatoria d’Ecobooklab 2021 de Sergi Picazo, periodista de Crític. Impactes positius i negatius del llibre.

 

Referències