Concurs d’il·lustració El porc del demà, nova edició del projecte

Ja és aquí una nova fase del projecte El porc del demà, aquest any ampliem la iniciativa amb una nova entitat, l‘Escola d’Arts Plàstiques de Torelló. 

L’editorial Pol·len, juntament amb l’Escola d’Arts Plàstiques de Torelló, el Grup de Defensa del Ter (GDT), Justícia AlimentàriaCàrnies en Lluita i Setembre  obrim un concurs  per publicar el segon volum del llibre El porc del demà, un recull de relats de ficció utòpica i distòpica en els quals l’eix central és la indústria porcina i la seva decadència. Enguany introduïm el gènere de la utopia i el resultat serà un llibre il·lustrat!

El concurs es dividirà en dues parts. En la primera es farà una crida d’il·lustracions inspirades en aquesta temàtica. Se n’escolliran deu de finalistes, que es publicaran al web i xarxes de Pol·len i de l’Escola d’Arts Plàstiques de Torelló. Aquestes deu imatges apareixeran al llibre.

Després, es passarà a la segona part, en la qual s’obrirà un concurs de relats inspirats en les il·lustracions finalistes.

Per què la indústria càrnia? 

Com denuncien entitats com ara el Grup de Defensa del Ter, Justícia Alimentària o Càrnies en Lluita, l’impacte socioambiental de la indústria càrnia a l’Estat espanyol és demencial, i a Catalunya i a Osona, encara més.

A Catalunya viuen, segons el darrer cens de 2020 (Justícia alimentària, 2022) 7,7 milions de persones i 7,9 milions de porcs. La producció porcina encara és més gran: anualment se sacrifiquen més de 23 milions de porcs a Catalunya i això vol dir que som la segona regió europea que més animals sacrifica rere Alemanya i empatats amb França. Aquesta activitat genera impactes en el medi ambient, com són la contaminació de nitrats en l’aigua, i socials, com ara les condicions laborals de les persones treballadores als macroescorxadors que estan concentrats en tres comarques, Osona, El Segrià i La Noguera.

Davant d’aquest escenari, es poden visualitzar futurs distòpics, d’accentuació dels impactes del model alimentari, però fa molta falta pensar i generar narratives sobre les alternatives, des de la cultura. L’escriptora Layla Martínez reflexiona sobre la utopia des del punt de vista polític i cultural per tal d’ajudar a pensar el futur en positiu. “El futur no està escrit. No hi ha un demà que sigui d’una forma per definició, sinó que dependrà de com el construim col·lectivament”, afegeix.

El porc del demà

Les bases del concurs

CONCURS D’IL·LUSTRACIONS

Temàtica

Utopies i distopies sobre la indústria càrnia del porc.

 

Format

Les il·lustracions han de ser a color, de 170 x 240mm, a una resolució de 300ppp i s’han d’enviar en format PDF.

 

Participants

Qualsevol persona major de 16 anys pot presentar-se i tenir la possibilitat de guanyar!

 

Lliurament

Les il·lustracions s’han d’enviar a eartorello@gmail.com indicant a l’assumpte del missatge “el títol de la il·lustració”. Al cos del correu hi constarà el nom de la persona i el telèfon de contacte. El nom de l’arxiu ha de tenir el format: Títoldelaimatge_pseudonim.pdf

El jurat només rebrà la il·lustració amb el pseudònim.

 

Termini d’admissió

El període de presentació de les il·lustracions serà de l’1 de desembre de 2023 al 03 de març de 2024.

 

Premis

Es seleccionaran 10 il·lustracions finalistes, de les quals se’n reconeixeran tres de guanyadores. Una d’aquestes serà la imatge de coberta del llibre. Com a premi, les persones guanyadores rebran una cistella de productes ecològics. A més, les deu imatges finalistes seran publicades per l’editorial Pol·len en una coedició entre totes les entitats, s’entregarà un diploma acreditatiu a les persones finalistes i un cop publicat el llibre se’ls hi farà arribar un exemplar. L’obra es publicarà en llicència Creative Commons (Reconeixement, No comercial, Sense obres derivades). Qualsevol imponderable que pugui sorgir serà resolt pel jurat. L’organització es reserva el dret de valorar la coberta final del llibre en funció dels treballs rebuts. Les entitats convocants es reserven el dret de declarar el concurs desert.

 

Obres

Es pot concursar amb una sola il·lustració d’autoria individual o col·lectiva. L’obra ha de ser original i inèdita. L’autor o autora responen de l’autoria i originalitat alliberant a l’organització de qualsevol responsabilitat, dany o reclamació per part de tercers. Les imatges presentades no poden haver estat premiades, ni estar pendents de la resolució d’altres concursos.

 

Jurat

El jurat estarà format per membres de les entitats convocants i altres de reconegut prestigi dins del món de la il·lustració i de l’activisme. El jurat valorarà les il·lustracions en funció dels següents paràmetres:

Adequació a la temàtica i als gèneres utòpic i distòpic.
Capacitat imaginativa per fugir d’imatges esterotipades.
Qualitat plàstica i gràfica (bona composició, coherència formal…)

Lliurament dels premis

L’entrega de premis es farà durant l’abril del 2024, moment en què es farà públic el veredicte del Jurat i s’entregaran els premis i els diplomes acreditatius als premiats.. En aquest acte, es presentaran les bases del concurs literari. Durant l’abril el veredicte del concurs d’il·lustració i les bases del concurs literari es faran públics als webs de les entitats convocants i se’n farà difusió als mitjans de comunicació.

Drets d’autoria

Les persones guanyadores són lliures de publicar la seva il·lustració on vulguin, una vegada s’hagi publicat el llibre del concurs “El porc del demà”. Els diners aconseguits amb la venda del llibre serviran per sufragar les despeses de l’edició. La presentació d’una obra pressuposa l’acceptació íntegra d’aquestes bases i dels drets i obligacions que se’n deriven.

 

Protecció de dades

Participant en aquest certamen, les persones que hi concorren atorguen consentiment inequívoc a les entitats organitzadores perquè procedeixin al tractament de les dades personals facilitades. Aquest consentiment s’estén a la cessió de les dades d’acord amb la legislació aplicable. En qualsevol moment les persones participants podran exercir els drets d’accés, rectificació, oposició i, si s’escau, cancel·lació, comunicant-ho per escrit, tot indicant les seves dades personals a elporcdeldema@gmail.com

 

Més info

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

scroll to top