Concurs relats La fruita del demà Escriu el teu relat

La Fruita del Demà és un concurs literari que té com a objectiu de visibilitzar les condicions laborals precàries i la vulneració de drets fonamentals de les treballadores i treballadors temporers, així com les conseqüències de l’agricultura intensiva per a la pagesia i el territori. Del 15 de setembre al 15 de desembre de 2021 es poden presentar relats distòpics i utòpics al correu electrònic fruitadeldema@protonmail.com i els deu finalistes seran publicats en un llibre que coeditaran la plataforma Fruita amb Justícia Social i Pol·len Edicions. Consulteu les bases del concurs: bases català pdf, bases castellano pdf i bases aranès pdf.

Hem engegat una campanya de micromecenatge per difondre el concurs i finançar el llibre que en serà resultat.

La fruita del demà

Les bases del concurs La fruita del demà (2021)

Temàtica
El relat s’ha d’emmarcar dins la ficció distòpia o utòpica al voltant de la campanya de la fruita i ha de cobrir com a mínim un dels tres eixos temàtics: 1) Racisme, condicions laborals i drets fonamentals de les persones temporeres agrícoles. 2) Les conseqüències de l’agricultura intensiva per a la pagesia i el territori. 3) Sobirania alimentària, consum conscient i local.

Format
Els relats han de tenir una extensió de 1.000 a 2.000 paraules (aproximadament de 2 a 4 pàgines). Els treballs han de ser entregats en .doc o .odt. Han de ser lliurats en català, aranès o castellà.

Participants
Qualsevol persona major de 16 anys és potencialment la guanyadora i per tant, totes sereu benvingudes.

Lliurament
El relat s’ha d’enviar a: fruitadeldema@protonmail.com tot indicant a l’assumpte del missatge el títol del relat. Al cos del
correu hi constarà el nom de la persona i el telèfon de contacte. El nom de l’arxiu ha de ser: Títoldelrelat_pseudònim. El jurat només rebrà el relat amb el pseudònim.

Termini d’admissió
El període de presentació dels relats serà del 15 de setembre de 2021 al 15 de desembre del 2021.

Premis
Se seleccionaran 10 relats finalistes, dels quals es reconeixeran el primer, el segon i el tercer millors.Com a premi, els 10 relats finalistes seran publicats per l’editorial Pol·len Edicions SCCL en una coedició amb la plataforma Fruita amb Justícia
Social. Un cop publicat el llibre es lliuraran dos exemplars a les finalistes i guanyadores. L’obra es publicarà en llicència Creative Commons (Reconeixement, No comercial, Sense obres derivades). Qualsevol imponderable que pugui sorgir serà resolt pel jurat. Les entitats convocants es reserven els dret de declarar el concurs desert.

Obres
Es pot concursar com a mínim amb un relat i com a màxim amb 3 relats d’autoria individual o col·lectiva. Les obres han de ser originals, inèdites i han d’estar escrites en català, aranès o castellà. Les persones autores responen de l’autoria i originalitat i alliberen l’organització de qualsevol responsabilitat, dany o reclamació per terceres parts. Els relats presentats no poden haver estat premiats, ni estar pendents de la resolució d’altres concursos.

Jurat
El jurat estarà format per persones membres de les entitats convocants i del món literari, acadèmic i periodístic. El jurat valorarà els relats en funció dels següents paràmetres:

– Adequació a la temàtica (eixos 1, 2 o 3) i al gènere distòpic o utòpic.
– Creativitat i originalitat.
– Qualitat literària, coherència narrativa i llenguatge inclusiu, etc.

Lliurament del premis
El lliurament de premis es farà la primavera del 2022 en un acte públic.

Drets d’autoria
Les persones guanyadores són lliures de publicar el seu relat on vulguin, una vegada s’hagi publicat al llibre La fruita del demà. La recaptació per la venda del llibre servirà per sufragar les despeses de tot el procés d’edició (correcció, maquetació, impressió, etc.). La presentació d’una obra pressuposa l’acceptació íntegra d’aquestes bases i dels drets i obligacions que se’n deriven.

Protecció de dades
Participant en aquest certamen, les persones que hi concorren atorguen consentiment inequívoc a les entitats organitzadores perquè procedeixin al tractament de les dades personals facilitades. Aquest consentiment s’estén a la cessió de les dades d’acord amb la legislació aplicable. En qualsevol moment les persones participants podran exercir els drets d’accés, rectificació, oposició i, si s’escau, cancel·lació, comunicant-ho per escrit, tot indicant les seves dades personals a lafruitadeldema@protonmail.com

El perquè del concurs

Catalunya és la major productora de fruita dolça de l’Estat espanyol. Les terres de Lleida produeixen més del 85% del total català, i el 91% aproximadament en préssec i nectarina. El 65% de la fruita fresca de Catalunya s’exporta. Per collir-la, embalar-la i emmagatzemar-la es necessiten, només a Ponent, més de 30.000 de persones treballadores temporals anuals.

Al camp, majoritàriament són homes, mentre que a les centrals fructícoles, són dones. Sobretot a Ponent s’exporta fruita i s’importen temporalment treballadors i treballadores immigrants. Són la mà d’obra essencial sense la qual l’engranatge no funcionaria, la seva baula més vulnerable, majoritàriament sense vot, moltes explotades, que amb papers o sense, fan que la fruita arribi a taula.

També la terra, l’aigua, les explotacions familiars són engolides per un model neoliberal que contamina, que destrueix la biodiversitat, que desmantella la sobirania alimentària del nostre territori i la capacitat negociadora de la pagesia en el preu dels seus productes. En definitiva, es tracta de produir més, amb menys costos perquè els pocs de sempre guanyin més. Està clar que no podem omplir més els nostres cistells amb fruita sense justícia social, ja és hora d’exigir-la.

El llibre fruit del concurs

El jurat del concurs, format per persones de les entitats convocants i del món literari, acadèmic i periodístic, seleccionaran deu relats finalistes que seran publicats en el llibre La fruita del demà. En aquesta edició, a més, s’introdueix una novetat: diverses artistes il·lustraran els tres relats guanyadors del concurs i donaran una nova vida gràfica a les històries presentades. Les il·lustracions seran de Berni PuigEixa i Joan Manel. La il·lustració del llibre va a càrrec de Lluís Muntada, activista i il·lustrador d’Osona.

El llibre resultat del concurs seguirà els criteris de l’ecoedició. Això vol dir que en el procés d’elaboració del llibre s’hi aplicaran mesures per reduir l’impacte ambiental en tot el procés, des del disseny a la distribució: per exemple, promovem l’ús del paper 100% reciclat i FSC, com a mesura per evitar la desforestació; un format que aprofita al màxim de paper; l’ús de tintes d’origen vegetal i la impressió en una impremta local que aplica criteris de respecte al medi ambient. El llibre també inclou el Segell Llibre Local.

4 Replies to “Concurs relats La fruita del demà Escriu el teu relat”

 1. ENCARNA COBO MANCHADO ha dit:

  Buenas tardes.
  He intentado enviar un relato a la dirección de email que mencionan,pero me la “rebota” como inexistente.
  ??Saben si existe otro?

  1. mar.carrera ha dit:

   Hola Encarna, gracias por tu correo El mail es fruitadeldema@protonmail.com Y funciona.
   Esperamos tu relato!

 2. Aglaia Gómez ha dit:

  Hola! He vist que pel concurs anterior vau allargar el termini, entenc que en aquesta edició no ha estat així, oi? Teniu plantejat quan/si fareu un altre concurs properament?

  1. Aglaia Gómez ha dit:

   * Gràcies 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

scroll to top