La fruita del demà

12,00

La fruita del demà agrupa deu relats distòpics i utòpics sobre les vulneracions dels drets de les persones temporeres de la fruita i els drets de la pagesia. Només a Ponent, cada any unes 35.000 persones treballadores temporals, la majoria migrades, són requerides per collir, embalar i emmagatzemar la collita de la fruita. Bona part dels contractadors compleixen el conveni agrari, però d’altres no ho fan i les administracions no estant resolent la situació. El compendi La fruita del demà és fruit d’un concurs literari impulsat per Fruita amb Justícia Social i Pol·len. 

 

Fitxa català
Autoria: Diverses autores
Llengua: català i castellà
ISBN: 978-84-18580-550
Edita: Pol·len Edicions i Fruita amb Justícia Social
Any: 2022
Pàgines: 152
Col·lecció: Edicions especials
Gènere: distopia i utopia
Format: 11,7 x 16,5 cm
IBIC: F (ficció)
Petjada de carboni (CO2 eq.): 501 g
PVP: 12

La fruita del demà és un compendi dels deu relats distòpics i utòpics fruit del concurs del mateix nom. Catalunya és la major productora de fruita dolça de l’Estat espanyol. Les terres de Lleida produeixen més del 85% del total català. El 65% de la fruita fresca de Catalunya s’exporta. De Ponent surten anualment més de 350.000 tones cap a altres països. Per collir-les, embalar-les i emmagatzemar-les es necessiten, només a Ponent, unes 35.000 persones treballadores temporals anuals. Al camp, majoritàriament són homes, mentre que a les centrals fructícoles, són dones. Bona part dels contractadors compleixen el conveni agrari (salaris, allotjament…) Però també n’hi ha que no ho fan, sobretot les ETT. Les administracions no posen el focus a resoldre la situació d’aquestes persones, inserides en un model que les ha convertides en mercaderies i que omple les butxaques de les grans empreses.

Els autors i autores dels relats són: Oscar Arenas Larios; David Bachiller Santos; Mò Bertran; Joan Burballa Nòria; Marisol Cabral Salvadores; Anna Mateus Alamon; Marc Miranda; Silvia Rodríguez; Rubèn Suriñach Padilla i Montse Toledo Mariné. A més, Berni Puig, Eixa, Joan Manel i Lluís Muntada han creat il·lustracions per a l’obra.

La Fruita del demà és un concurs literari, impulsat entre la plataforma Fruita amb Justícia Social i Pol·len, que pretén visibilitzar les condicions laborals precàries i la vulneració de drets fonamentals de les persones temporeres de la fruita. El concurs ja va tenir una primera edició amb El porc del demà, co-impulsat entre diverses entitats d’Osona.