Objectiu Venus, lluita i agitació comunitària per un habitatge digne

Compartim la campanya Goteo que estan impulsant per aconseguir l’Objectiu Venus, un projecte per reallotjar amb dignitat 190 famílies del bloc Venus de La Mina (St Adrià del Besòs). Pol·len hi participem amb l’edició del llibre “Objectiu Venus, un projecte d’agitació comunitària”, que recull articles, poemes, reportatges i contingut fotogràfic de l’història de l’edifici Venus i que documenta tot el procés d’aquesta campanya de finançament col·lectiva.

 

El projecte

Objectiu Venus és un projecte d’agitació comunitària que neix des dels fonaments de l’edifici Venus, ubicat al barri de La Mina (Sant Adrià del Besòs) i que busca sacsejar política i mediàticament. Un edifici de protecció oficial de règim especial per al que el Pla de Transformació Integral del territori va dictaminar, ara fa gairebé 20 anys, el seu enderrocament i el reallotjament dels seus habitants. Un edifici que continua dempeus, degradant els seus fonaments i la dignitat de les persones que hi viuen, i emparant tots els conflictes socials que es concentren al barri de La Mina.

Després de gairebé dues dècades de lluita contra l’administració, els afectats i afectades del bloc Venus es troben a mig camí de la llibertat. Sense gairebé recursos i amb una gran necessitat de sumar energies, posen en marxa aquesta campanya de finançament col·lectiva amb un objectiu clar: reunir els 9.000 euros que els permetin continuar amb un procés judicial que pot posar fi a la seva particular condemna.

La comunitat de l’edifici Venus es troba captiva en un forat negre. El procés d’enderroc del bloc està congelat, bloquejat, silenciat per una administració que escuda la seva inactivitat en la falta de recursos econòmics i que perpetua el dany social.

La venda i el consum de drogues, la insalubritat, les ocupacions, l’incivisme, la mala convivència vecinal, la falta de responsabilitat sobre l’espai comú un sentiment de pertinença imperceptible. A l’edifici Venus el pacte social i el compromís per la vida en comunitat han estat expropiats

Durant aquests 20 anys de paràlisi, només unes 50 famílies han aconseguit reallotjar-se- Les 190 restants continuen atrapades al bloc Venus i l’administració encara no ha tramitat l’expedient al Jurat d’Expropiació de Catalunya. Per a elles, que són propietàries dels seus habitatges, se’ls demana traslladar-se a d’altres immobles a canvi de pagar 34.000 euros i amb condicions de préstec privades. Una demanda injusta que trasllada la responsabilitat política als afectats i afectades i que no soluciona el conflicte

Enderrocar Venus i reallotjar amb garanties públiques i dignes de manera col·lectiva els seus habitants és canviar la configuració històrica de La Mina. Suposa recuperar el valor d’allò comú, tornar la responsabilitat política a l’administració, revertir el resultat del Pla de Transformació. Tancar aquesta espiral, obrir el laberint, desfilar la teranyina, remoure les aigües podrides. Alliberar una comunitat que pateix els símptomes d’una política d’allò més convalescent.

 

Llibre físic “Objectiu Venus, un projecte d’agitació comunitària”

Versió en paper del llibre “Objectiu Venus, un projecte d’agitació comunitària”, que recull articles, poemes, reportatges i contingut fotogràfic de l’història de l’edifici Venus i que documenta tot el procés d’aquesta campanya de finançament col·lectiva.

El llibre compta amb col·laboracions de periodistes, escriptors i persones i entitats referents de l’activisme social, com Montse Santolino, David Fernández, Andreu Merino, Jordi Ribalaygue, Isma Monfort, Claudia Frontino, José Sánchez, Jordi Borràs, Carol Rodríguez, Paula Ericson, El Crític i desdelamina.net, entre d’altres.

La majoria d’aquests articles estan escrits en català, a excepció d’alguns publicats en castellà.
“Objectiu Venus, un projecte d’agitació comunitària” està editat per Pol·len. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

scroll to top