
Clara Martín Riu és l’ànima del projecte Menjamiques. Una iniciativa que sorgeix fa cinc anys de les ganes d’aprofitar tot el que dona la terra, d’allò que tenim ben a la vora i hem oblidat què en feien els nostres avis. Com elles defensen, cada vegada que consumim estem decidint quin model de societat volem i per això, comparteixen coneixements per tal de lluitar contra el malbaratament alimentari. Intenten fer un ús racional dels recursos tal i com sempre hem vist fer a casa, sense llençar res, aprofitant tota l’abundància de l’hort, valorant el que costa fer arribar un aliment a la taula i, sobretot, fent les coses amb molt d’amor. D’aquí les formigues que caracteritzen Menjamiques, les feinejadores incansables que saben aprofitar cada raig de sol convertit en aliment.
A Menjamiques, treballen en l’elaboració de productes i en la seva divulgació. La primera planta a la qual han volgut posar en valor és la garrofa. I
d’ella en surten els primers productes que van treure al mercat: les seves cremes. Estan fetes amb el 100% dels productes del Camp de Tarragona, una part dels quals elaboren a la seva finca familiar. I ho fan així perquè aposten fermament en la pagesia catalana i per la reducció de residus: treballen amb proveïdors de KM0 tant pel que fa als ingredients com als envasos (que a més són reutilitzables), l’etiquetatge i l’empaquetat; i minimitzen, així, la petjada de carboni. La divulgació la realitzen a través dels tallers de cuina; s’han especialitzat en gastronomia
sostenible i saludable, on combinen alternatives a intoleràncies alimentàries amb la innovació i recuperació d’hortalisses autòctones. Treballen amb aliments de temporada i locals, demostrant que es poden fer menús creatius i originals sense haver d’importar res de l’altra punta del món.
Tot plegat els ha dut a participar en fires i mercats com ara a la Fira Orígens (Olot), les Jornades gastronòmiques de les plantes oblidades (Col·lectiu Eixarcolant, Igualada), a l’All Those Food Market (Bcn), el Mercat de les Espècies (Argençola) o al Palo Alto Market (Bcn).
Garrofa, delícia mediterrània, és el seu primer llibre. En aquesta aventura l’acompanya la fotògrafa, Xana Calao.