Clara Martín Riu

Clara Martín Riu

Clara Martín Riu és l’ànima del projecte Menjamiques. Una iniciativa que sorgeix fa cinc anys de les ganes d’aprofitar tot el que dona la terra, d’allò que tenim ben a la vora i hem oblidat què en feien els nostres avis. Com elles defensen, cada vegada que consumim estem decidint quin model de societat volem i per això, comparteixen coneixements per tal de lluitar contra el malbaratament alimentari. Intenten fer un ús racional dels recursos tal i com sempre hem vist fer a casa, sense llençar res, aprofitant tota l’abundància de l’hort, valorant el que costa fer arribar un aliment a la taula i, sobretot, fent les coses amb molt d’amor. D’aquí les formigues que caracteritzen Menjamiques, les feinejadores incansables que saben aprofitar cada raig de sol convertit en aliment.

A Menjamiques, treballen en l’elaboració de productes i en la seva divulgació. La primera planta a la qual han volgut posar en valor és la garrofa. I
d’ella en surten els primers productes que van treure al mercat: les seves cremes. Estan fetes amb el 100% dels productes del Camp de Tarragona, una part dels quals elaboren a la seva finca familiar. I ho fan així perquè aposten fermament en la pagesia catalana i per la reducció de residus: treballen amb proveïdors de KM0 tant pel que fa als ingredients com als envasos (que a més són reutilitzables), l’etiquetatge i l’empaquetat; i minimitzen, així, la petjada de carboni. La divulgació la realitzen a través dels tallers de cuina; s’han especialitzat en gastronomia
sostenible i saludable, on combinen alternatives a intoleràncies alimentàries amb la innovació i recuperació d’hortalisses autòctones. Treballen amb aliments de temporada i locals, demostrant que es poden fer menús creatius i originals sense haver d’importar res de l’altra punta del món.

Tot plegat els ha dut a participar en fires i mercats com ara a la Fira Orígens (Olot), les Jornades gastronòmiques de les plantes oblidades (Col·lectiu Eixarcolant, Igualada), a l’All Those Food Market (Bcn), el Mercat de les Espècies (Argençola) o al Palo Alto Market (Bcn).

Garrofa, delícia mediterrània, és el seu primer llibre. En aquesta aventura l’acompanya la fotògrafa, Xana Calao.

scroll to top