Defensem la fira Liberisliber Manifest Els llibres prendran els carrers

Unes seixanta editorials llancem el manifest en defensa de LiberisLiber “Els libres prendran els carrers”
Una seixantena d’editorials hem signat un manifest de suport a la fira LiberisLiber, que no s’ha pogut realitzar aquest any per manca del suport necessari de les institucions públiques (comunicat de LiberisLiber). El conjunt d’editorials mostrem preocupació per la situació i fem les següents demandes:
 • El 2% del pressupost en cultura.
 • La previsió i anticipació de la dotació pressupostària concedida per saber amb què i com es pot treballar.
 • La inclusió de criteris de descentralització i priorització de la bibliodiversitat editorial i llibretera, i els projectes d’escala i arrel local, en les polítiques públiques.
A continuació, reproduim el manifest elaborat conjuntament entre editorials que hem assistit al llarg dels anys en aquesta fira (descarregueu-lo el Manifest_liberisliber en pdf). Si ets entitat, adhereix-te al manifest: https://forms.gle/PRASstmqvzfFB2dq6

Pol·len hem anat a la fira Liberisliber de Besalú molts anys. Foto de la fira al 2016.

MANIFEST ELS LLIBRES PRENDRAN ELS CARRERS

21 d’octubre de 2021

La paraula cultura té els seus orígens en l’acció de cultivar la terra quan deriva a cultivar l’ànima o la ment. De manera pausada, seguint els cicles de la natura, les persones hem anat cultivant la terra per alimentar el cos i la cultura per alimentar l’intel·lecte. No és estrany, doncs, que quan ens referim als llibres, parlem també de cultura, de l’acció, pausada però constant, de treballar per nodrir-nos, en aquest cas d’idees i de pensament.

Però, com es cultiven els llibres? De la biodiversitat en vam derivar un concepte per parlar de bibliodiversitat, que és el coneixement i la defensa de la varietat de propostes culturals, associatives i empresarials que amplien els horitzons d’allò que pot ser pensat, d’allò que pot ser imaginat, somiat, desitjat, i que, per tant, ens ajuden a cercar i definir la vida que volem viure. En aquest ecosistema, les fires de llibres i els festivals són un espai de pensament fonamental. Són un espai de trobada comunitari, on editorials, llibreries, estudis de disseny i autores ens trobem entre nosaltres i, sobretot, amb les persones lectores. Però no només això, les fires són espais de recerca, d’intercanvi, d’investigació i de descoberta de projectes editorials, llibres i persones que s’enriqueixen els uns als altres.

La fira Liberisliber, que s’ha celebrat a Besalú durant 10 anys consecutius, és el paradigma del que pot ser una fira que defensi la bibliodiversitat. La cura i l’amor de les persones que l’han organitzat, però també la seva capacitat d’autocrítica i millora constants, mereix el reconeixement i el suport de totes les persones i entitats, ja que sense cap mena de dubte contribueixen a enriquir el sector no només pel fet de ser un espai de trobada i de coneixement, sinó per fer millor la vida.

Durant aquests 10 anys, que van començar amb 15 editorials participants i han arribat fins a les 65, per aquesta fira hi han passat més de 150 projectes editorials dels Països Catalans i de l’Estat espanyol. Un festival que ha organitzat més de 200 activitats i una fira que, a més, atorga un seguit de premis literaris, també a nous autors i autores, i ofereix un espai immillorable de trobada per a les editorials. Perquè no dir-ho, Besalú és un espai paisatgístic privilegiat, des del qual també es dona visibilitat a la producció cultural de fora de Barcelona, diversificant tant la inversió com l’oferta d’activitats a la resta de Catalunya, i que ha demostrat com portar públics d’arreu de Catalunya, malgrat la pràctica inexistència de transport públic.

Enguany no s’ha pogut celebrar la Fira i el Festival de LiberisLiber perquè no s’han atès les demandes de canvis en les convocatòries de suport públic que reclamava l’organització. Fer Liberisliber sense pressupost i sense temps és impossible. Cal evitar que cada edició depengui, a última hora, de concessions de subvencions que, si bé ajuden a pagar les despeses de la fira, no resolen la necessària planificació que requereix Liberisliber.

No s’entén que després d’una dècada d’èxit, les administracions locals i nacionals no la considerin una cita imprescindible per a l’ecosistema del llibre a Catalunya i adeqüin els mecanismes administratius que la facin possible.

Els i les sotasignants considerem que la desaparició de Liberisliber de les cites clau d’aquest any no és un cas puntual, sinó un símptoma de les dificultats que sovint troben les entitats per tirar endavant projectes col·lectius i d’una determinada distribució dels recursos i els suports econòmics i institucionals, des d’una estructura institucional que reforça principalment les dinàmiques clientelars entrellaçades amb interessos polítics.

Creiem que a curt termini es pot resoldre fàcilment si les entitats organitzadores saben de quants diners disposen un any abans de la realització de la fira. A mig termini, la promesa de l’augment del pressupost en cultura hauria de vetllar no només per l’augment de pressupost d’aquestes fires, sinó també per la seva diversitat, professionalització i consolidació, sobretot fora de Barcelona.

Per aquest motiu, la nostra acció vol demandar:

– El 2% del pressupost en cultura.

– La previsió i anticipació de la dotació pressupostària concedida per saber amb què i com es pot treballar.

– La inclusió de criteris de descentralització i priorització de la bibliodiversitat editorial i llibretera, i els projectes d’escala i arrel local, en les polítiques públiques.

El primer cap de setmana d’octubre lectors, escriptors, editorials, llibreters no vam poder gaudir de la fira, i veiem amb incertesa el seu futur. Per això les editorials que hi hem participat llencem aquest manifest de suport a la fira, i així les administracions entenguin la importància de consolidar una fira com Liberisliber.

Defensem Liberisliber!

Adhereix-te al manifest: https://forms.gle/PRASstmqvzfFB2dq6

Signants: 

 1. Virus editorial

 2. Pol·len edicions

 3. Raig Verd editorial

 4. Bellaterra edicions

 5. Tigre de Paper edicions

 6. Incorpore

 7. Takatuka

 8. AdiA Edicions

 9. Editorial Barrett

 10. Edicions Cal•lígraf

 11. Tradillibreria

 12. Edicions Sidillà

 13. Símbol editors

 14. Contraescritura

 15. Llibres del delicte

 16. Lletra Impresa Edicions

 17. Birabiro editorial

 18. Orciny Press

 19. Edicions del Buc

 20. Lapislatzuli

 21. kriller71 ediciones

 22. Piscina, un petit oceà

 23. Godall edicions

 24. Saldonar

 25. Voliana Edicions

 26. L’art de la memòria

 27. Blackie Books

 28. L’altra editorial

 29. Llibreria Horitzons

 30. Wunderkammer

 31. Vibop edicions

 32. Cuscusian+s

 33. Llibreria Foster & Wallace

 34. Editorial Karwán

 35. Llibres del Segle

 36. Edicions Poncianes

 37. Ediciones Wanafrica

 38. Editorial Alrevés / Crims.cat

 39. labreu edicions

 40. Automàtica

 41. Pruna Llibres

 42. Libros del Zorro Rojo

 43. Edicions 1984

 44. Mai Més

 45. Barlin libros

 46. Obscura editorial

 47. Xandri

 48. Hurtado y Ortega

 49. L’Avenç

 50. Brau Edicions

 51. Editorial Males Herbes

 52. Edicions de la Ela Geminada

 53. Tushita edicions

 54. Editorial Les Hores

 55. Fira Literal

 56. Catarsi magazín

 57. Cafè Central

 58. Verdaguer Edicions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

scroll to top