L’editorial Pol·len edicions acabem de publicar l’edició catalana de Jacob, el treballador de la nit, un còmic que narra la vida de l’anarquista francès Alexandre Marius Jacob que va ser molt actiu a finals del segle XIX i fins al seu judici l’any 1905. El guió del còmic l’ha fet el francès Matz, i la il·lustrat en Léonard Chemineau. L’edició catalana surt alhora que l’edició en èuscar i castellà, en aquest cas editats per les amigues de Txalparta, i la traducció al català l’ha fet la Bel Olid.
Sabem que l’Alexandre Màrius Jacob va inspirar el personatge Lupin de Maurice Leblanc que ha tingut històricament molt d’èxit, i ara més per l’aparició d’una nova sèrie a una plataforma digital de continguts audiovisuals protagonitzada per l’Omar Sy.
Allò atractiu d’en Jacob era un anarquisme, podríem dir-ne que humanista, que defensava la bondat de la humanitat en front de la dominació capitalista. Ell, i el seu grup de treballadors de la nit es dedicaven a robar als rics per a repartir-ho, no només entre els pobres, sinó per a repartir-ho a aquelles causes en les que la gent pobre mirava de revertir la seva situació d’injusta desigualtat. Per això, els mètodes eren exquisits. En molts dels seus robatoris es disfressaven i ridiculitzaven les anomenades “autoritats”.
Els treballadors de la nit, i en Jacob en particular, tenien una relació molt delimitada amb la violència física: només es permetien utilitzar-la contra militars i policies. En el còmic, i en les obres de Jacob crida molt l’atenció la capacitat de parlar de tu a tu amb les autoritats, amb l’estament judicial que el condemna. També la denuncia que fa dels camps de presoners de la França d’ultramar. La República francesa de la llibertat, igualtat i fraternitat, en realitat, es construeix sobre l’esclavisme i el tracte bestial cap a les persones, inclús a les que considera ciutadanes.
Jacob. El treballador de la nit és una crida inconformista que esperem que pugui inspirar a les persones que considerem injusta la manera com està repartit el món. No és només pensament crític per a prendre consciència. És també pensament crític per a emprendre accions revolucionàries.