Orientalisme i orientalisme invers

21,00

Orientalisme i Orientalisme invers és la crítica del pensador sirià Sàdiq Jalal al-Àzem al llibe ‘Orientalisme d’Edward Said i, alhora, a dos corrents de pensament en alça al món àrab i islàmic de l’època (1981): el nacionalisme essencialista conservador i el radicalisme islàmic. Al-Àzem, anti-imperialista, humanista i marxista, fa servir com a punt de partida alguns aspectes del discurs exposats per Said i els dirigeix en un dur atac contra els essencialismes del nacionalisme conservador àrab i l’islamisme radical.
Aquesta edició, primera en català de la mà de la traductora Margarida Castells i co-editada entre Èter edicions i Pol3len edicions, inclou també la breu i intensa correspondència que mantingueren al-Àzem i Edward W. Said. Un assaig imprescindible i expansiu

Autoria: Sàdiq Jalal al-Àzam
Llengua: català
Traducció: Margarida Castells Criballés
ISBN: 978-84-127037-4-0
Edita: Èter edicions i Pol·len edicions
Any: 2024
Pàgines: 118
Col·lecció: L’Observatori
Gènere: Pensament Polític | Decolonialisme
Format: 15 x 21 cm
Petjada de carboni (CO2 eq.): 527 grams
PVP: 21 euros

La dominació del món àrab per part d’Occident s’ha pogut sostenir ideològicament a través del paradigma orientalista, un model esquemàtic i essencialista que permetia justicar-ne la conquesta i la dominació en el creixement colonial de l’Europa del segle XIX. Aquest paradigma ja va ser estudiat en profunditat al cèlebre i exhaustiu assaig d’Edward Said ‘Orientalisme’, publicat el 1978.
En la mateixa línia, el pensador sirià Sàdiq Jalal al-Àzem va presentar l’any 1981, a la revista libanesa al-Hayat al-Jadida (Nova vida), ‘Orientalisme i orientalisme invers’, un conjunt de dos articles que suposaven una crítica i una ampliació de l’anàlisi de Said. La primera part, ‘Orientalisme’, emet una rúbrica contundent de la tesi de l’autor palestí des d’una òptica materialista. En la segona part, ‘Orientalisme invers’, hi estructura una incisiva crítica dels dos corrents de pensament en alça al món àrab i islàmic de l’època: el nacionalisme essencialista conservador i el radicalisme islàmic. Al-Àzem, anti-imperialista, humanista i marxista, fa servir com a punt de partida alguns aspectes del discurs exposats per Said i els dirigeix en un dur atac contra els essencialismes del nacionalisme conservador àrab i l’islamisme radical.
Aquesta edició, primera en català de la mà de la traductora Margarida Castells, inclou també la breu i intensa correspondència que mantingueren al-Àzem i Edward W. Said. Un assaig imprescindible i expansiu