El porc del demà: obert el concurs de relats

El porc del demà
Concurs literari de relats sobre la catàstrofe de la indústria porcina

Ampliat el termini fins el 15 de maig!

Ja us podeu presentar al concurs El porc del demà de relats de distopies porcines. El període de presentació dels relats comprèn del 15 de febrer de 2020 al 15 d’abril del 2020 (ampliat al 15 de maig 2020), ambdós inclosos. A les bases s’explica tot el detall del certamen: s’hi pot presentar tothom qui vulgui a partir de 16 anys i els relats poden ser en català o en castellà. El certamen confluirà en l’edició d’un llibre en paper que es presentarà a partir de l’estiu d’enguany. El lliurament de premis, que inicialment es feia a la Fira Literal 2020, finalment tindrà lloc en una altra ubicació i es farà al setembre. 

Les primeres notícies sobre el certamen: Setembre, La Vanguardia,  l’ACN o El 9 TV.

Per què neix un concurs així 

A Osona en saben molt de porcs, si més no, això és el que hom podria pensar en descobrir que a aquesta comarca hi ha gairebé sis porcs per habitant. Ara bé, la veritat és que cadascú manté el seu hàbitat, si és que se’n pot dir així. La gran majoria dels porcs osonencs viuen en granges, fins aquí res de nou, tanmateix no són les granges que ens podem imaginar (aquelles que els anuncis de productes carnis ens venen), sinó que són grans naus industrials on els animals viuen (o més ben dit malviuen) sense veure un bri d’herba ni un raig de sol en tota la seva vida. Són fàbriques de producció de carn barata, on entren pinso i aigua i en surt carn i contaminació. Diuen que compleixen la normativa de benestar animal, algunes empreses fins i tot en fan bandera, complir la normativa no és un valor afegit, és el mínim exigible quan tens un negoci. I déu n’hi do, del negoci, es calcula que el cinquanta-dos per cent del PIB a Osona està relacionat amb el sector porcí.

Aquest índex tendenciós (al qual el capitalisme honra com si fos un antiga deïtat), només mira el caler i pel camí s’oblida de moltes altres coses: La meitat de les masses d’aigua subterrànies de la comarca estan contaminades per nitrats provinents dels pixums i excrements dels porcs, perquè vaja, a algun lloc ha d’anar a parar l’excreció de 1.000.000 d’animals. La petita pagesia familiar i arrelada al territori està desapareixent, les terres i granges passen a formar part de grans grups industrials. Probablement, mentre llegim aquesta introducció podem estar pensant: Val, val, però aquest sector dóna molts llocs de treball, eh? És veritat, però quins llocs de treball? Als escorxadors s’ha arribat a un model que els senyors feudals haguessin aplaudit. I podem seguir, però vaja, amb aquestes dades ens en podem fer una idea. I sí, ningú no ho ha aturat, l’administració mima el sector, sempre l’ha ajudat, és un dels motors de l’economia catalana. Tot plegat fa pudor (i no només per culpa del purí).

Tot va començar a Osona, som pioners en el desastre del porc però ràpidament es va estendre, primer per Catalunya, on ara mateix el 41% de les masses d’aigua subterrànies estan contaminades per nitrats. El creixement no es va aturar aquí, no, externalitzar els costos socials i ambientals surt molt rentable, i ara el problema ja afecta tota la península.

Concretament, el sector porcí és la quarta indústria de l’estat espanyol (després de l’energètica, la construcció i l’automoció). S’hi engreixen i sacrifiquen més de 50 milions de porcs l’any, el que suposa 4 milions de tones de carn. És el tercer país productor a nivell mundial, després de Xina i Estats Units. Tot i que els espanyols consumeixen 4 vegades més carn que la que recomana la OMS (Organització Mundial de la Salut), més del 50% de la carn porcina produïda aquí es dedica a l’exportació. S’exporta per valor de 5.000 milions d’euros.

El sector porcí està vivint un bon moment, eufòric, treu múscul i té perspectives de futur. El preu de la carn no para de pujar. Aquestes són les dades i notícies que podeu trobar als principals diaris i mitjans de comunicació. El sector porcí és un gegant, sí, un de ben gros, però té els peus de fang, i tant de purí acabarà per remullar-lo de forma irremeiable.

Quan la saviesa popular diu allò de “Del porc se n’aprofita tot” nosaltres ho seguim al peu de la lletra i anem més enllà. Molt més enllà.

D’aquí uns anys segurament tot canviarà: els estats, les lleis, la concepció del bé i el mal i fins i tot el gust de les carxofes. Però, si enfoquem la mirada cap al futur, enmig de la boira de la incertesa, un animal se’ns mostra nítid, definit i gras. El porc és un dels pilars fonamentals de la nostra societat, potser més important i tot que el diner, l’egoisme o el consum d’ansiolítics.

Amb aquest certamen et convidem a jugar al nostre joc; el dels futuribles: Com seran les granges en un futur proper? Als judicis la gent jurarà dir la veritat sobre d’un bull negre? La indústria càrnia serà la clau mestra per desencallar el tema nacionalista? Quants escons obtindria un partit format per garrins?

El Grup de Defensa del Ter, Justícia Alimentària, Càrnies en lluita, Setembre i Pol·len edicions sccl, convoquem el concurs literari “El porc del demà” i t’allarguem la mà amb una proposta clara; vols jugar-hi?

Bases

Descarregables en el document enllaçat.

Temàtica

El relat s’ha d’emmarcar dins la ficció distòpica i l’eix central ha de ser la indústria porcina i la seva decadència.

Futurs no molt agradables i fàbriques amb truges, vaja.

Format

Els relats han de tenir una extensió de 1.500 a 2.500 paraules (aproximadament de 3 a 5 pàgines). Els treballs han de ser entregats en format PDF. Poden ser indistintament en català o castellà.

Fàcil, oi?

Participants

Qualsevol persona major de 16 anys és potencialment la guanyadora i per tant, qualsevol persona és benvinguda.

Fins i tot el mateix Tarradellas

Lliurament

El relat s’ha d’enviar a elporcdeldema@gmail.com tot indicant a l’assumpte del missatge “El títol del relat”. Al cos del correu hi constarà el nom de la persona i el telèfon de contacte. El nom de l’arxiu ha de tenir el format: Títoldelrelat_pseudonim.pdf. El jurat només rebrà el relat amb el pseudònim.

Termini d’admissió

El període de presentació dels relats serà del 15 de febrer de 2020 al 15 d’abril del 2020.

Premis

Es seleccionaran 10 relats finalistes, dels quals es reconeixeran el primer, el segon i el tercer millors. Com a premi, els 10 relats finalistes seran publicats per l’editorial Pol·len en una coedició entre totes les entitats, s’entregarà un diploma acreditatiu a les persones guanyadores i un cop publicat el llibre se’ls hi farà arribar un exemplar. L’obra es publicarà en llicència Creative Commons (Reconeixement, No comercial, Sense obres derivades).

Qualsevol imponderable que pugui sorgir serà resolt pel jurat. Les entitats convocants es reserven els dret de declarar el concurs desert.

Obres

Es pot concursar amb un sol relat d’autoria individual o col·lectiva. L’obra ha de ser original, inèdita i ha d’estar escrita en català o en castellà. L’autor o autora responen de l’autoria i originalitat alliberant a l’organització de qualsevol responsabilitat, dany o reclamació per part de tercers. Els relats presentats no poden haver estat premiats, ni estar pendents de la resolució d’altres concursos.

Jurat

El jurat estarà format per persones membres de les entitats convocants i altres de reconegut prestigi dins el món literari i de l’activisme.

El jurat valorarà els relats en funció dels següents paràmetres:

– Adequació a la temàtica i al gènere distòpic.
– Creativitat i originalitat.
– Qualitat literària, coherència narrativa i altres elements (llenguatge inclusiu, etc.).

Lliurament del premis

L’entrega de premis serà el 24 de maig de 2020 a la Fira Literal de Barcelona; moment en què es farà públic el veredicte del Jurat i s’entregaran els diplomes acreditatius als premiats. A posteriori, el veredicte es farà públic a les webs de les entitats convocants i se’n farà difusió als mitjans de comunicació.

Drets d’autoria

Les persones guanyadores són lliures de publicar el seu relat on vulguin, una vegada s’hagi publicat el llibre del concurs “El porc del demà”. Els diners aconseguits amb la venda del llibre serviran per sufragar les despeses de l’edició. La presentació d’una obra pressuposa l’acceptació íntegra d’aquestes bases i dels drets i obligacions que se’n deriven.

Protecció de dades

Participant en aquest certamen, les persones que hi concorren atorguen consentiment inequívoc a les entitats organitzadores perquè procedeixin al tractament de les dades personals facilitades. Aquest consentiment s’estén a la cessió de les dades d’acord amb la legislació aplicable. En qualsevol moment les persones participants podran exercir els drets d’accés, rectificació, oposició i, si s’escau, cancel·lació, comunicant-ho per escrit, tot indicant les seves dades personals a elporcdeldema@gmail.com

Entitats organitzadores

Grup de Defensa del Ter: www.gdter.org
Justícia Alimentària: www.justiciaalimentaria.org
Càrnies en lluita: @carniesenlluita
Pol·len edicions sccl: www.pol-len.cat
Setembre: www.elsetembre.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

scroll to top