8/12 Bertsoglosada a Durango (Euskal Herria)

El proper 8 de desembre Pol·len serem a Euskal Herria. Enguany, i per segon any consecutiu, Pol·len edicions participarà a la Fira del Llibre de Durango, la més important que es celebra al País Basc per al llibre i el disc en èuscar o sobre el País Basc. A part de la venda de llibres i trobades amb el sector, Pol·len edicions proposa una trobada entre bertsolaris i glosadores catalanes, tal i com es va fer en la gira de presentació del llibre Revers. Testimonis de dones bertsolaris d’Uxue Alberdi.

Aquesta Bertsoglosada reunirà la bertsolari i autora del llibre Uxue Alberdi, amb la també bertsolari Onintza Enbeita, les glosadores Berta Llos (prologuista de l’edició catalana del llibre) i Esther Santos, i la música Inés Osinaga; l’acte serà conduït per l’antropòloga i poeta Mari Luz Esteban, i Esti Lizaso (traductora del llibre) farà les tasques de xiuxiujeadora (és a dir, traduirà a l’oïda els bertsos o gloses que es vagin improvisant).

Bertsoglosada Durango

Bertsoglosada Durango

L’acte serà el divendres dia 8 de desembre a les 19h al Museu de Durango, espai que ja va acollir l’any passat, l’acte ‘Traducció és solidaritat’, on Pol·len edicions va reunir a la majoria d’autors i autores que ha traduït al català: Joseba Sarrionandia, Mari Luz Esteban, Mikel Antza, entre d’altres:

https://www.nuvol.com/llibres/traduccio-es-solidaritat-pol-len-edicions-a-durangoko-azoka-296206

 

 

El llibre: Revers. Testimonis de dones bertsolaris

Revers és la traducció al català del llibre Kontrako eztarritik (Susa, 2019) d’Uxue Alberdi, llibre amb el que es proclamà guanyadora del Premi Euskadi d’Assaig l’any 2020, i que ha tingut una acollida molt bona.

 

Revers. Testimonis de dones bertsolaris és un exercici d’anàlisi i apoderament feminista col·lectiu. Uxue Alberdi i les quinze bertsolaris entrevistades trenquen el silenci sobre la violència vers les dones en una cultura popular minoritària. Des dels marges lingüístics i culturals teixeixen una eina útil i transgressora per a qualsevol sector on es vulgui promoure una articulació feminista i una transformació antipatriarcal. L’autora entrevista quinze bertsolaris, i recolzant aquests testimonis en un marc teòric sòlid —amb autores com Joanna Russ, Mary Beard, Cèlia Amorós, Judit Butler, Mari Luz Esteban o Pierre Bourdieu— realitza una contribució fonamental: desgranar els mecanismes que alimenten les relacions de poder i dominació patriarcals dins d’un sector concret de la cultura i de l’esfera públicaUxue Alberdi identifica i desenvolupa 22 patrons que operen en la submissió de la veu pública de les dones, dels seus cossos i les seves paraules, i revela les aliances estratègiques de les dones que, col·lectivament, s’obren pas en un món pensat, dissenyat i dominat per homes.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

scroll to top