Aquests dies s’ha celebrat a la ciutat de Glasgow la 26ena Cimera pel Clima #COP26. L’activista Maite Mompó, autora del llibre Rainbow Warriors i avui directora de la Campanya STOP ecocidio hi és present. Des de Glasgow ens envia aquest vídeo on ens explica la rellevància del seu llibre:
Nos sobran las ideas, d’Arnau Montserrat també és un llibre rellevant a llegir aquests dies. Aquí podeu veure el vídeo de la presentació amb Arnau Montserrat, Joan Martínez Alier, Marta Molina i Mar Carrera: vídeo presentació Nos sobran las ideas. Finalment, la recent revista Emergència publicada per Crític, i que tot just ahir en fèiem els enviaments, us oferirà el què i el cap a on anar, per entendre l’emergència, perdoneu la redundància, de la situació.
I si us interessa la Biodiversitat i la Bibliodiversitat, reserveu-vos ja el 10 de desembre per a assistir a l’Ecobooklab2021, aviat una programació plena de sorpreses.
Bonnus track sobre la palma africana
Aquesta setmana s’han publicat vàries notícies sobre la perillositat per la salut de l’àcid palmític, present a l’oli de palma. El cultiu extensiu de la palma africana, d’on prové l’oli de palma, arrossega un munt de problemes i conseqüències criminals. L’any 2008 vam publicar aquest reportatge a la revista Cáñamo en explicàvem algunes d’aquestes conseqüències a la selva del Chocó, Colòmbia. El periodista colombià Hollman Morris, deia: “En el año 2000 entré al río Cacarica y al Jiguamiandó, y ví pueblos incendiados, pueblos desolados, deshabitados, y una tierra que en aquel momento era sangre y terror… Tres o cuatro años más tarde regresé y encontré, en la misma tierra, grandes extensiones cultivadas de palma africana, cuyos propietarios son grandes terratenientes colomianos, paramilitares, potíticos y empresarios colombianos”.
Hollman Morris fou director del programa Contravia. 380 capítols es van emetre entre els anys 2003-2012 en un dels millors exemples de periodisme honest, en aquest cas a Colòmbia. En el capítol 104, es parlà de la palma africana.