Economia Solidària i Ruralitats

12,00

Economia Solidària i Ruralitats – Recuperant sobiranies neix com una contribució divulgativa en el camí de la teorització i la visibilització de les iniciatives d’Economia Social i Solidària (ESS) en entorns rurals. Municipis, ciutats, comarques i regions que reben els impactes de l’extractivisme del capitalisme urbanocèntric i, per defensarse, generen resistències molt necessàries per desenvolupar les sobiranies, com ara l’energètica, l’alimentària o la cultural. Són geografies, persones i entitats marcades per la lluita per defensar la terra en indrets que pateixen el dèficit de serveis i infraestructures, però alhora són pols on es generen iniciatives econòmiques cent per cent ESS, malgrat a voltes no se les consideri o no s’hi considerin. La coordinadora de la publicació, Carla Escarrà, ens convida a defugir la dicotomia entre «rural» i «urbà» i ens fa endinsar en un primer acostament teòric sobre l’ESS als entorns allunyats dels centres econòmics. Un llibre coeditat entre la XES i Pol·len i coordinat per Carla Escarrà.

Autoria: Diverses autores; Carla Escarrà (coord.)
Llengua: català
ISBN: 978-84-18580-56-7
Edita: Pol·len Edicions i XES
Any: 2022
Pàgines: 96
Col·lecció: Eines
Gènere: assaig
Format: 11,5 x 16,5
Petjada de carboni (CO2 eq.): 270 g
IBIC: KCP, JFSF
PVP: 12 euros

El llibre està escrit per diverses autores, però coordinat per Carla Escarrà, que ha trenat el gruix del llibre. Els blocs d’Economia Solidària i Ruralitats són:

1. Introducció
2. Feminismes, cures i Economia Social i Solidària (ESS) a l’entorn rural. Entre la producció d’aliments
i la reproducció de la vida. Pati Homs i Carla Roca, de L’Aresta, cooperativa agroecològica
3. La centralitat de la pagesia, ESS i desenvolupament local
Agricultura en col·lectiu: reflexions de Biolord. Biolord, pomes de muntanya
4. Territoris sobirans: sobirania energètica i ESS Ruralitat i transició energètica.
Marc August Muntanya, soci de Som Mobilitat
5. Viure dignament al món rural Un pas per a la gestió del canvi. Òscar Gussinyer i Laura Comas, de Resilience Earth SCCL
6. Conclusions: Com fem front als reptes? L’Economia Social i Solidària com a eina

Per a nodrir aquesta obra, la Comissió de Publicacions i Formació de la XES i Carla Escarrà vam organitzar o participar en cinc debats diferents arreu del territori.

Ens vam trobar l’agost de 2021 en la segona edició de la FESS rural, a la Vall d’en Bas, amb Martina Marcet, Darío Fornas, Sergi Saladié i Moisès Mon per parlar sobre la des-possessió dels entorns rurals i la sobirania en la presa de decisions. A Santa Coloma de Queralt, vam organitzar un altre debat sobre feminismes, cures i identitats dissidents, en el qual van ser-hi Pati Homs, de l’Aresta Cooperativa, Belén Alonso Herrero, Esther Comas Navés i Aida Vallès i Casas, del Festival Gai Art; i Aina Roca, d’El Serradet de Barneres i de Ramaderes de Catalunya (en format vídeo). A l’Escola Agrària de Solsona, vam conversar sobre desenvolupament local i pagesia amb Arnau Vilaseca, de Territori de Masies, David Vilalta, membre de Biolord, i Sergi Solà, de la cooperativa El Serradet de Barneres i de l’Associació de Pastors i Pastores Formatgers dels Països Catalans. A Saldes vam coorganitzar un acte amb L’Arada creativitat social per discutir sobre transició energètica als entorns rurals: hi van ser Marc August Muntanya, soci de Som Mobilitat; Dolors Pons, alcaldessa de Viladamat; Miguel Angel Sobino, tècnic de la mancomunitat de biomassa del Berguedà; i Maria Jesús Marlasca, membre de la comunitat energètica de Saldes. Finalment, la tardor de 2021 a la facultat d’Economia i Empresa de la UAB a Sabadell, vam parlar de governança i vides dignes al món rural amb Gustavo Duch, editor de la revista Soberanía Alimentaria, Jordi Escoda, membre de La Titaranya, i Òscar Gussinyer, membre de Resilience Earth.

Economia Solidària i Ruralitats és el 6è títol de la col·lecció EINES, impulsada per la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i Pol·len edicions sccl. La col·lecció neix com a instrument d’informació i coneixement per difondre l’Economia Social i Solidària a Catalunya, el seus reptes i les seves respostes. Perquè EINES ens recorda, divulgativament, que comencem a poder viure d’una altra manera.

A més, hi trobareu la il·lustració de Clara-Tanit realitzada en el marc de la FESS Rural a La Garrotxa (agost de 2021).