Las niñas de Elna fragment

LA CATEDRAL Julio de 1936 Lleida Teresa caminaba agarrada de la mano de su madre por la avenida que bordea el río Segre. A pesar del calor que emanaba el tórrido asfalto, la poca gente que paseaba por los aledaños…

Una mirada crítica a la digitalització de les aules catalanes

Epíleg. Una mirada crítica a la digitalització de les aules catalanes Quan l’editorial Pol·len em van proposar fer la traducció de Contro il colonialismo digitale. Istruzioni per continuare a leggere, de Roberto Casati, em vaig emocionar. En primer lloc, perquè…

Erosionant murs. Introducció

INTRODUCCIÓ a Erosionant murs. 99 poemes des de la presó de Ponent Quan era petit escrivia —sense saber què era la poesia, inspirat per la música que escoltava— poemes en català, dedicats a la nena de l’escola que m’agradava. Més…

Assaig sobre la supressió dels partits polítics

Jordi Mir-Garcia Escriu la nota introductòria a l’Assaig sobre la supressió dels partits polítics de Simone Weil, que ha titulat: Suprimir els partits i el partidisme per poder pensar i actuar Suprimir els partits polítics. Amb aquesta idea, amb aquesta proposta,…

Pròleg Tot era massa fràgil

Tu que faries si tot s’enfonsés? Alfons Pérez, prologuista de Tot era massa fràgil  Potser és una pregunta massa directa per començar. Ara bé, ja us aviso que impregna la novel·la que teniu entre les mans perquè una cosa és…

Capítol 5 Revolució i viure!

Avancem el capítol 5 del còmic Revolució i viure! (el capítol en pdf), de Mikel Antza i Adur Larrea: un episodi on el cònsol alemany Beihl, s’escapa d’on el tenen retingut els membres d’ETA i va al bar del poble…

Annex de Revolució i viure!

Mikel Antza a l’Annex del llibre Revolució i viure! sobre El Procés de Burgos Una amiga molt propera em va fer un somriure estrany quan li vaig dir que m’havien encarregat escriure el guió d’un còmic sobre el Procés de…

Introducció Economia Solidària i Ruralitats

1.1. El perquè de parlar sobre ESS i ruralitat en una col·lecció de divulgació de l’ESS La col·lecció Eines és descrita com un instrument per recordar-nos, divulgativament, que comen-cem a poder viure d’una altra manera en el marc de l’Economia…

Fragment epíleg Parts feliços

EPÍLEG LLEVADORES DE L’EQUIP DE MIGJORN Quan arribes al final del llibre, has pogut entrar en contacte amb la intimitat de cada una de les dones que han escrit. Tenim ganes d’agrair-te la lectura i que coneguis amb una mica…

Partos felices. Epílogo

EPÍLOGO COMADRONAS DEL EQUIPO DE MIGJORN Cuando llegas al final del libro, has podido entrar en contacto con la intimidad de cada una de las mujeres que han escrito. Queremos agradecerte la lectura y que conozcas con un poco de…

Honor y verdad. Historia y memoria

Prólogo, por Antoni Batista (julio de 2020) a En honor a la verdad. Autobiografía de Iulen de Madariaga El 17 de mayo de 1988, Iulen de Madariaga era entrevistado en el programa matinal de mayor audiencia de Catalunya Ràdio. Había…

Recepta de Galetes de cigró, pastanaga i crema de garrofa

Clara Martín Riu inclou aquesta recepta en el llibre Garrofa, delícia mediterrània. Us animeu a provar-la? Aquesta recepta va néixer dels malabarismes culinaris a la cuina de confinament de la Núria Cuinetes, una cuinera tot terreny enamorada dels nostres productes.…

Reexistiendo en Abya Yala (Presentación)

Reexistiendo en Abya Yala Presentación Cristina Carrasco en diálogo con Editorial Madreselva En enero de 2020 invitamos a Cristina Carrasco a reflexionar en un texto situado desde Abya Yala. El continente estaba atento a los fuegos callejeros de las movilizaciones…

Introducción Quesos veganos

Introducción Quesos veganos. 26 recetas para una vida sin lácteos El libro Quesos veganos. 26 recetas para una vida sin lácteos es mucho más que una guía o un manual. A continuación reproducimos la primera parte de la Introducción del…

Introducción, prólogo y retos de las universidades cultivadas

Introducción, Prólogo y Retos de las universidades cultivadas para contribuir a la agroecología comunitaria   Introducción Los huertos ecológicos constituyen actualmente espacios educativos en constante expansión tanto en centros de educación infantil, primaria y secundaria, como en comunidades urbanas y…

Pròleg El porc del demà

Gustavo Duch al pròleg d’El porc del demà   Tradicionalment, en molts contes de qualsevol cultura contats a la vora de la llar de foc, els humans humanitzem els animals. És infinita la literatura escrita i la narrativa oral on…

Películas y libros sobre localización de la economía

Materiales de Local Futures y referencias Películas: La Economía de la felicidad, 2013 (versión en castellano del documental original The Economics of Happiness, 2011). Premiado documental dirigido y producido por Helena Norberg-Hodge que describe los costes ocultos de la globalización…

Pròleg de Natza Farré a El menjar no es llença

ESPIGOLAR, pròleg de Natza Farré a El menjar no es llença La primera vegada que vaig sentir a parlar d’espigolar va ser gràcies a la imprescindible Agnès Varda. La cineasta ens mostrava a la pel·lícula Els espigoladors i l’espigoladora les…

Retomando el futuro

Es imperativo el proceso de relocalizar la economía y recuperar las comunidades. Helena Norberg Hodge en Retomando el futuro nos propone volver a la local.

huertos de libertad

cuando Pol·len me sugirió editar este poemario de hortelano sobre papel de hierba Graspapier a los versos se le cayeron las mayúsculas y las frases extraviaron la puntuación a poco que le llueva encima, pensé, las minúsculas que quieran sobresalir…

Pròleg Mohamad Bitari

Pròleg Mohamad Bitari, compilador de Jo soc vosaltres   A principis de l’any 2016, la direcció del Centre Cívic La Sedeta, la biblioteca Vila de Gràcia i l’associació Sodepau em van demanar que preparés una sessió literària com a part…

Pròleg Roger Vinton

Pròleg de Roger Vinton Quan vam escriure La gran teranyina (Edicions del Periscopi, 2017) vam veure clar que calia incloure-hi un apèndix final que servís de mapa textual del passeig Gràcia, una avinguda que gaudia d’un paper protagonista al llarg…

Introducció i objectius

Introducció i objectius L’economia del creixement ha topat amb els límits de la Terra. Si ens fixem en l’energia, des de l’inici de la revolució industrial ara fa uns 200 anys —que corresponen a unes nou generacions—, la humanitat ha consumit…

Pròleg de Pau Llonch Méndez

Pau Llonch Méndez Salvador López Arnal —en això— tenia raó: ningú no ha demostrat de forma incontrovertible que els grans assajos filosòfics hagin de tenir la forma de l’Ontologia de l’ésser social o de la Crítica de la raó pura,…

És morta la poesia?

És morta la poesia? – Pròleg – La poesia va morir al segle XIX, si fa no fa quan va morir Déu, i va caure, també, l’Antic Règim, i la gent no va tenir altre remei que fundar-se ella mateixa,…